sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Simulaattori lähestyy

Viime viikko lupaili hyvää käytännön harjoittelun alkamista ajatellen. Maantieteen - kiva tietää, missä päin maailmaa lähtökenttä ja määränpää edes summittaisesti sijaitsevat - lisäksi aloitimme tietokonepohjaisen harjoittelun tulevaan sektoriimme.


Aluelennonjohdon ilmatila jakautuu siis useampiin sektoreihin, joita voidaan liikennetilanteen niin salliessa myös yhdistää. Eli täyttä miehitystä ei aina tarvita.


Aluelennonjohtajan työ jakautuu periaatteessa executive controllerin ja planning controllerin toimiin, joissa vuorotellaan. Täällä harjoittelemme kumpaakin. EC hoitaa varsinaisen johtamisen omalla sektorillaan ja on yhteydessä lentokoneisiin, kun taas PC seuraa aktiivisemmin myös sektorin ulkopuolista elämää ja tilanteen kehittymistä ja on yhteydessä puhelimitse naapurisektoreihin sekä yrittää havaita mahdollisia konfliktitilanteita reippaasti ennakolta.


Harjoituksissa johdamme Marseillen alueen yläilmatilan yhdistettyjä sektoreita RS ja RU. RS on korkeudeltaan FL285-365 ja RU 365+. Kutsumme ei kuitenkaan ole Marseille Control, vaan koulun nimestä johtuen Enac Control. Naapureinamme ovat etelässä Marseillen sektorit S2 (FL245-365) ja S3 (FL365+), kaakossa Marseillen I2 (FL245-365) ja I3 (FL365+), pohjoisessa Marseillen N3 (FL285+), lännessä Bordeaux'n OS (FL285+), koillisessa Geneven G2 (FL245+) ja idässä Milanon M2 (FL195+).


Tällä viikolla olemme käyneet jo läpi sektoria koskevat reitit ja reittipisteet. Perjantain simuun riittääkin opeteltavaa, kun muistissa pitää olla ympäröivien sektorien ja niiden korkeusrajojen lisäksi niitä johtavien lennonjohtoyksiköiden radiotaajuudet, sektorin läpi kulkevat reitit pisteineen yms.

Keli täällä on ollut varsin mukava. Tänään lämpömittari näytti +21 ja taivas oli pilvetön. Viikonloppua kohden kelin pitäisi muuttua pilvisemmäksi, mutta lämpötila pysyy näillä näkymin +15 kieppeillä päivisin. Lauantaina ennusteen mukaan +21.

Huomenna avioniikkaa, simuun valmistautumista ja viimeisenä kaksoistunti AIS:ää.

Ei kommentteja: