torstai 4. maaliskuuta 2010

Suurta ja nopeaa

Koulupäivän päätyttyä lentokenttäkokeeseen avaan huoneeni oven ja huomaan ikkunasta uuden superjumbon, Airbus A380:n olevan Toulouse-Blagnacin finaalissa. Pikainen juoksu samassa kerroksessa asuvien kavereiden oville ja käsky kääntyä katsomaan ulos. Vaikka A380:n kokoamislinja onkin täällä Toulousessa, en minä (eikä moni koulukaverikaan) ole sellaista tämän kaupungin taivaalla aikaisemmin nähnyt. Torstai-iltapäivä on vasta aluillaan ja tekemistäkin pitäisi keksiä. Niinpä päätämme Fabrizion kanssa hypätä Opel Corsaan ja suunnistaa lentokentälle koneita katselemaan. Ensimmäinen yllätys seuraa heti terminaalin luona: Concorde on hinattu parkkiin aivan uuden terminaalirakennuksen eteen. Siinä se seisoo uudempien kollegoidensa vieressä, aivan valmiin näköisenä. Harmittaa, ettei sitä enää voi ilmassa nähdä. Terminaalissa näkymät ovat huonot ja seuraavaksi suunta otetaankin kentän toiselle reunalle, Airbusin parkkipaikalle. Näkymät ovat paljon paremmat, mistä todisteena kymmenisen innokasta herraa kameroidensa kanssa. Väkimäärä on vähäinen, yllättävänkin vähäinen - varsinkin, kun selviää, että tänään tapahtuu ensimmäinen ATR 42-600:n koelento. Nyt on sitten todistettu jonkun konetyypin ensilentokin.

Viikon aikana olleista kahdesta kokeesta ilmailulaki oli selvästi haastavampi. Ilmanpainelaskut menivät jo taistelunjohdosta saadulla tottumuksella ilman ongelmia, mutta tunnin koeaika ja VFR-karttapala vuoristoiselta alueelta tuottivat kiirettä. Kaikkiin kysymyksiin ehdin vastata, mutta tarkastus jäi olemattomaksi... Lentokenttäkoe (koeaika myöskin tunti) vei minulta 15 minuuttia. Helpohko koe ja aikaisempi tietämys aiheena olleisiin asioihin eivät ainakaan hidastaneet suoritusta. Seuraava koe siis ensi torstaina; aiheena ATC Systems.

Eilen keskiviikkona aamun kaksi ensimmäistä tuntia menivät liikunnan parissa. Sulkapalloa, jonka jälkeen jotakin squashin sukulaislajia nelinpelinä. Kenttä tosin huomattavasti squash-kopperoa isompi, mailat raskaita puumailoja ja pallona tennispallo. Aito pelipallo on kuitenkin huomattavasti pienempi ja anteeksiantamattomampi, kasvo-osumat aiheuttavat murtumia yms... Me siis pelasimme ihan vain tennispallolla. Kivaa oli.

Ei kommentteja: