keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Aika lentää

Toulousen kelit ovat muuttuneet vain paremmiksi ja paremmiksi. Parhaillaan aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpömittari näyttää n. +25 lämpötiloja. Viikonlopuksi onkin sitten tosin luvattu sateista. Kauaa ei näistä keleistä näissä maisemissa ehdi nauttia, Basic Training-vaihetta on jäljellä enää vajaat kuusi viikkoa. Aika kuluu todella nopeasti.

Aloitimme tällä viikolla varsinaiset simulaattoriharjoitukset (aikaisemmat olleet 'exercise', joissa siis keskitytään yhteen/kahteen osa-alueeseen kerrallaan) ja mukavastihan se tuntui lähtevän menemään. Vuorottelu on 45 minuuttia plannerina ja 45 executivena. 45 minuuttia siis ollaan puhelimessa, tarkastellaan sektorille tulevaa liikennettä yms. ja toinen puolisko menee tutkalennonjohtajan työtä tehdessä - radioon puhuessa.

Simulaattorissa meitä opastaa kolmen opettajan tiimi (yksi positiota kohden, tavallisesti aina kaksi positiota käytössä kerrallaan) ja lisäksi tarvitaan nk. pseudopilotteja (jotka toimivat simulaattorin lentokoneina/naapurisektoreina hoitaen radio- ja puhelinliikenteen). Opettajien osalta on täällä ollut hauska huomata sama juttu kuin taistelunjohtopuolellakin, toiset vaativat pitäytymään oppikirjan mukaisissa menetelmissä/fraseologiassa hyvinkin tarkasti ja toiset eivät sitten niinkään tarkasti...

Kokeita on myös tullut tasaiseen tahtiin, viime viikolla Aircraft Performance ja toissa viikolla navigointi. Lisäksi saimme 'mukavan' yllätyksen Eurocontrolilta: Rating Trainingin (Luxemburgin vaihe) alkuun mennessä pitää osata tuleva sektori ulkoa, lisäksi tulee opetella 50 yleisimmän lentokonetyypin tunnistaminen (ei paha) ja niiden suorituskyky. Sisältäen mm. nousunopeuden FL245 yläpuolella, FL150 yläpuolella ja alapuolella, sama laskunopeuksien osalta, max. lentokorkeudet, nopeudet yms. Eli pelkästään täällä ohjelmassa olevien asioiden opiskelu ei tunnu riittävän.

Viikonloppuisin ja joskus viikollakin on tullut pelattua paljon tennistä, en koskaan aikaisemmin tajunnutkaan miten hauska laji on kyseessä. Jalkapalloakaan ei olla unohdettu.

Yritän kirjoitella simulaattorista pian tarkemmin. Huomenna pitäisi myös päästä lentämään. (On) siis aika lentää. Hah.

Kauppaan->.

Ei kommentteja: