maanantai 29. huhtikuuta 2013

Puhenopeus

ICAO:n suositus puhenopeudeksi jaksolla on alle 100 sanaa minuutissa. Tämä on ymmärrettävää pitkähköissä selvityksissä (esim. reittiselvitys ja uudelleenreititys), mutta normaalissa yläilmatilan radioliikenteessä nopeus on liian hidas. Totta kai poikkeuksena, mikäli osapuolten välillä esiintyy kommunikaatiovaikeuksia vaikkapa aksenttien tai heikon radioyhteyden seurauksena.

Kun liikennettä on paljon, tekemistä riittää ja selvityksiä satelee hyvinkin nopeasti. Takaisinluvun tulisi olla lähes välitön. Jos näin ei tapahdu, väliin saattaa tunkea lukuisia muita koneita, joita ei juuri sillä hetkellä "tarvita". Mikäli saat selvityksen vaikkapa pinnalle 390 ja tämän jälkeen tulee mieleen, ettei sinne ehkäpä päästäkään, mutta tarkastaminen vaatii hetken aikaa, sanokaa ihmeessä edes stand by. Tästä lennonjohtaja osaa aavistaa tilanteen, eikä kuluta turhaan aikaa selvitystä toistamalla.

Jaksoa vaihtaessa sitä tulisi kuunnella hetki, eikä heti taajuutta vaihdettua tunkea väliin. Mikäli tyhjää tilaa ei tunnu löytyvän, odottakaa rauhassa - mikäli teille on kiireistä asiaa, kyllä teitä kutsutaan.

Ei kommentteja: